dinsdag 2 juli 2024

National Gallery

2-189 National Gallery

Na de rondleiding bij Kilmainham Gaol hebben we een eenvoudige lunch genuttigd in het café bij de gevangenis. We kozen voor de soep van de dag, dat is in Ierland bijna altijd een gepureerde groentensoep. Daarna zijn we teruggelopen naar de tramhalte om naar de stad terug te keren. Vanaf het busstation Busaras zijn we naar de National Gallery gelopen. Op de foto hierboven zie je de voorkant van het gebouw. De ingang zit in een zijstraat rechts van het gebouw. 

2-188 National Gallery William Dargan

Het standbeeld is van William Dargan, een van de grondleggers van het in 1864 geopende museum. Dargan was een Ierse ingenieur die verantwoordelijk was voor het ontwerp en de bouw van de eerste spoorlijn in Ierland in 1833.

2-116 National Gallery

De toegang tot dit museum is gratis voor iedereen; alleen voor tijdelijke tentoonstellingen wordt soms een bijdrage gevraagd. Al snel kwamen we bij een typische mobile van Alexander Calder. In het museum mag je alles fotograferen, behalve de kunstwerken met een ‘niet fotograferen’-symbool. 


Bij het Stilleven met Mandoline van Pablo Picasso had ik dat symbooltje even over het hoofd gezien. Opmerkelijk was dat fotograferen vooral verboden was bij de moderne kunst, bij de oude meuk kon je ongestoord je gang gaan.

Van sommige schilderijen die je niet mocht fotograferen, kon je wel een kaartje kopen met een afbeelding ervan. Voorbeelden daarvan waren Stella met bloemenhoed van Kees van Dongen en een schilderij waarop de bekende Ier Graham Norton is afgebeeld. Dit portret is geschilderd door de Noord-Ierse Gareth Reid in het kader van het tv-programma Portrait Artist of the Year (2017), een soort Britse versie van het MAX-programma Sterren op het Doek.

Hieronder zie je het schilderij Dame en dienstbode van Johannes Vermeer. Dit werk komt uit de Amerikaanse Frick-collectie en was in 2023 te zien op de Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum in Amsterdam. Nu hangt het tijdelijk in Dublin. 

2-139 National Gallery Vermeer

Op de volgende foto zie je Schrijvende vrouw met dienstbode

2-141 National Gallery Vermeer

De oorspronkelijke eigenaar van dit schilderij was Joshua van Belle, die te zien is op het schilderij hieronder. Van Belle was een scheepshandelaar die een tijd in Sevilla woonde, waar dit schilderij werd gemaakt door Bartolomé Esteban Murillo. Na allerlei omzwervingen kwam het rond 1900 in Ierland terecht. Het is daar twee keer gestolen, maar beide keren teruggevonden. De dieven van de eerste diefstal wilden losgeld vragen om de IRA financieel te ondersteunen. Nu is het eigendom van de National Gallery.

2-142 National Gallery van Belle eigenaar Vermeer

Op de volgende foto zie je De Luitspeler, toegeschreven aan Frans Hals, althans volgens het museum. Op internet wordt dit schilderij echter vaak niet opgenomen in lijsten van werken van Frans Hals en wordt het toegeschreven aan de kring van Frans Hals.

2-144 National Gallery Frans Hals

Op het volgende schilderij, De Straffende Schoolmeester van Jan Steen, kijken de kinderen inderdaad niet blij en lijken ze eerder doodsbang.

2-131 - National Gallery Jan Steen

Hieronder zie je Gezicht op kasteel Bentheim van Jacob van Ruisdael, dat wordt beschouwd als een van de hoogtepunten uit zijn oeuvre.

2-127 National Gallery - Van Ruisdael

Heel donker is Nachtlandschap met de rust op de vlucht naar Egypte van Rembrandt van Rijn.

2-134 National Gallery Rembrandt

Hieronder zie je de imposante Grand Gallery, daarna een doorkijkje in een ander deel van het museum.

2-152 National Gallery2-149 National Gallery

Het schilderij van de man die een varkenskop als model gebruikt, heb ik op de foto gezet om thuis uit te zoeken wat het verhaal erachter is. Het schilderij is gemaakt door Thomas Couture in 1865 en hij drijft hier de spot met de schilders van de realistische stroming. Hij vond dat ze zich met historische en literaire onderwerpen moesten bezighouden. Het is dus eigenlijk een soort negentiende-eeuwse spotprent.

2-120 National Gallery - Thomas Couture

Plekken die we eerder hebben bezocht of die we nog hopen te bezoeken, zet ik ook vaak op de foto in een museum. In dit geval een schilderij van Jan van Kessel uit 1669 met de Dam in Amsterdam. Het toen nog nieuwe stadhuis van Amsterdam (1665) heeft een prominente plaats op het schilderij. Uiteraard kennen we dat tegenwoordig als het Paleis op de Dam.

2-136 National Gallery Jan van Kessel

In de grote internationale musea gaan we altijd op zoek naar werk van de door Arjan bewonderde Venetiaanse schilder Giovanni Battista Tiepolo. In de National Gallery hingen twee werken van hem: de Allegorie van de Onbevlekte Ontvangenis, en daaronder Christus in het huis van Simon de Farizeeër. Dat laatste schilderij is een kopie van een werk van Paolo Veronese dat in de Galleria Sabauda in Turijn hangt.

2-163 National Gallery Tiepolo2-167 National Gallery Tiepolo

Op het schilderij Mary Guinness (1870-1939) en haar dochter Margaret (1895-1973) van Walter Frederick Osborne zien we twee leden van de Guinness-familie, die geen directe relatie lijken te hebben met de brouwersfamilie. Hun achtergrond ligt bij het bankbedrijf Guinness, Mahon & Co. Bijzonder is dat de jurk die Mary Guinness op het schilderij draagt, naast het kunstwerk wordt tentoongesteld.

2-121 National Gallery - Jurk en schilderij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Meest bekeken berichten