Deze brug is ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava. We zagen eerder voetgangersbruggen van deze bruggenbouwer in Buenos Aires (Puente de la Mujer) en Bilbao (Zubizuri). Ook het nieuwe WTC-station in New York en de Turning Torso in Malmö zijn van Calatrava. De bruggen staan bekend om de hoge kosten en de vele gebreken, maar ze zien er wel mooi uit. De harp, het nationale symbool van Ierland, heeft model gestaan voor het ontwerp van deze brug. Calatrava lijkt hier toch ook een beetje geïnspireerd te zijn door de Erasmusbrug in Rotterdam.
Naast de Samuel Beckett Bridge ligt op de noordoever van de Liffey het Convention Centre Dublin. Het gebouw heeft een opvallende glazen koepel van 50 meter hoog. Het was het eerste CO2-neutrale congrescentrum ter wereld. Tijdens de coronaperiode zetelde hier tijdelijk het Ierse parlement omdat in dit gebouw kon worden voldaan aan de regels voor het houden van afstand; in Ierland was dat 2 meter.
Op de volgende foto het uitzicht vanaf de Seán O'Casey Bridge in de richting van het centrum van Dublin. Het klassieke gebouw rechts op de foto is een oud douanekantoor dat in 1921 tijdens de Ierse onafhankelijkheidsstrijd is afgebrand en daarna opnieuw is opgebouwd.
Dublin Portal
Toen we terugliepen naar het hotel, kwamen we langs het Dublin Portal. Je staat hier voor een scherm waarop je mensen ziet die voor een soortgelijk scherm in New York staan. Je kunt zwaaien naar de mensen in New York en omgekeerd. Vorig jaar stonden we op de eerste dag van onze Amerikareis op het plein bij het Madison Square Park in New York waar nu de New York Portal staat. Die was er toen nog niet.
Naast de portal staat een beeld van James Joyce, de Ierse schrijver van de beroemde roman Ulysses (1922).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten