Na een heerlijk ontbijt met avocado en zalm zijn we vanuit Thurles vertrokken naar Rock of Cashel. Eeuwenlang heersten Ierse koningen en de kerk vanuit deze plaats over Ierland. Nu zijn er nog slechts ruïnes over, maar het ziet er nog steeds indrukwekkend uit. Kort voor aankomst zijn we al ergens gestopt op een plek met mooi uitzicht op de ruïnes.
Arjan staat hier naast de ingang die nog intact is. Maar echt naar binnen gaan is niet mogelijk, want er staan eigenlijk alleen nog een aantal muren overeind.
Het weer kan in Ierland snel veranderen. Die ochtend begon met mooi weer, maar toen we aankwamen bij Rock of Cashel, werd het grijs en een beetje miezerig. Gelukkig klaarde het daarna snel weer op, zodat we de meeste foto’s nog een keer konden overdoen met blauwe luchten. De foto’s hierboven zijn een half uur na elkaar gemaakt.
De twee linkerfoto’s tonen het St. Patrick’s Cross. St. Patrick is de beschermheilige van Ierland, en St. Patrick’s Day (17 maart) is de nationale feestdag van het land. Het kruis stamt uit de twaalfde eeuw; St. Patrick leefde hier in de vijfde eeuw en bekeerde de toenmalige koning tot het christendom. Eeuwen later werd het gebouwencomplex aan de kerk geschonken. Het kruis wijkt qua vorm af van de kruisen die in die tijd gebruikelijk waren in Ierland. Je ziet hier een kopie; het origineel staat in een ruimte van het museum die niet vrij toegankelijk is.
De grond rond de gebouwen is als begraafplaats gebruikt. Er staan een heleboel High Crosses, waarvan het grootste het O’Scully monument is, van een lokale familie van grootgrondbezitters.
Hieronder zie je de graftombe van Miler Magrath, een bisschop uit de zeventiende eeuw die omstreden was omdat hij tegelijkertijd een katholieke en een protestantse aartsbisschop was.
Hore Abbey
Net buiten de muren van Rock of Cashel staat de ruïne van Hore Abbey, een vervallen cisterciënzerklooster.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten