vrijdag 5 juli 2024

Saltee Islands (2)

5-397a Saltee Islands - Drieteenmeeuw

Drieteenmeeuwen zijn aanzienlijk kleiner dan grote mantelmeeuwen of zilvermeeuwen. Ze broeden in kolonies op steile kliffen, waardoor er in Nederland weinig gebroed wordt door deze soort. Langs de kust worden ze echter regelmatig waargenomen. 
Op een kleine rots voor de kust van Great Saltee zat een kolonie jan-van-genten.

5-068 Saltee Islands - Jan-van-Gent5-069a Saltee Islands - Jan-van-Gent5-058 Saltee Islands - Jan-van-Gent

Hoewel er geen duidelijke kuif zichtbaar is, geven de bronnen op internet voor vogeldeterminatie aan dat dit toch echt een kuifaalscholver is. Tijdens onze wandeling op het eiland zagen we deze vogel op één poot op een rotsblok staan. Toen we er een tijdje later nog een keer langskwamen, zat de vogel er nog steeds.

5-336 Saltee Islands - Kuifaalscholver5-340a Saltee Islands - Kuifaalscholver

De zeekoet is een echte zeevogel. Ze broeden op steile rotswanden, bouwen geen nest en leggen hun ei gewoon op een richel. Op de eerste foto zie je hoe druk het kan zijn op zo'n richel. Het is een wonder dat de eieren en kuikens dat overleven. Drie weken nadat het jong is uitgekomen, springt het, blijkbaar begeleid door de vader, van de rotsen in zee. Ze kunnen dan nog niet vliegen. Hun kleur is donkerbruin, in tegenstelling tot de alk, die gitzwart is. Beide vogels hebben een witte borst.

5-354 Saltee Islands - Zeekoet5-047 Saltee Islands - Zeekoet5-299 Saltee Islands - Zeekoet5-295 Saltee Islands - Zeekoet5-389 Saltee Islands - Zeekoet5-040 Saltee Islands - Zeekoet

Zeekoeten zie je vaak samen met hun familielid, de alk. In zee zwom een groep vogels van beide soorten door elkaar. Op de rots zitten aan de rand van het groepje zeekoeten twee alken.

5-361 Saltee Islands - Alk en zeekoet5-039 Saltee Islands - Zeekoet en alk

De kenmerkende witte streep op de snavel heeft de alk alleen in het zomerseizoen. Net als de zeekoet broedt de alk op steile rotswanden. We waren nog net op tijd op het eiland om de alken, zeekoeten en papegaaiduikers in hun broedgebied te aanschouwen. In de tweede helft van juli trekken ze weg om de rest van het jaar op open zee te verblijven.

5-362 Saltee Islands - Alk5-368 Saltee Islands - Alk5-185 Saltee Islands - Alk5-125 Saltee Islands - Alk5-248 Saltee Islands - Alk5-378 Saltee Islands - Alk

Alken, zeekoeten en papegaaiduikers hebben een waggelend loopje dat op het land doet denken aan het waggelende lopen van pinguïns. Ze zijn echter niet verwant aan de pinguïns. Pinguïns leven vrijwel uitsluitend op het zuidelijk halfrond; alleen de Galapagos pinguïn komt ook boven de evenaar voor. Alken zijn juist vogels van het noordelijk halfrond. Dat ze toch zoveel op elkaar lijken, heeft te maken met convergente evolutie. Dit betekent dat ze zich op een vergelijkbare manier ontwikkelen omdat ze zich moeten aanpassen aan vergelijkbare omstandigheden.

5-159a Saltee Islands - Alk5-178 Saltee Islands - Alk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Meest bekeken berichten